Κυριακή, 9 Αυγούστου 2015

Απόφαση ΒΟΜΒΑ για όσους χρωστούν νοίκια!

Απο εδώ και πέρα κινδυνεύουν με έξωση όσοι ενοικιαστές δεν πληρώνουν στην ώρα τους!

Ο ‘Αρειος Πάγος, σε υπόθεση της Βόρειας Ελλάδας, απέρριψε τη πρόταση αναίρεσης της απόφασης του Εφετείου, με την οποία ο ενοικιαστής ακινήτου που στεγάζει εστιατόριο κρίθηκε ότι πρέπει να αποδώσει το ακίνητο στον ιδιοκτήτη λόγω καθυστέρησης καταβολής των ενοικίων.
Σύμφωνα με τη υπόθεση ο ενοικιαστής (το 2008) καθυστέρησε να καταβάλει ενοίκια 8 μηνών (συνολικό ποσό 7,500 ευρώ) και ο ιδιοκτήτης, Δήμος της περιοχής, προέβη σε καταγγελία.
Έτσι, ο ενοικιαστής έπρεπε σε ένα μήνα, να καταβάλλει το ποσό αλλιώς να αποδώσει τη χρήση του στον ιδιοκτήτη.
Τελικά, το ποσό πληρώθηκε σε δύο δόσεις μέσα σε διάστημα 2 με 6 μηνών (πέραν του ορίου του ενός μήνα).

Ο ενοικιαστής, στο Εφετείο, υποστήριξε ότι η καθυστέρηση οφείλονταν σε οικονομικές δυσχέρειες λόγω οικογενειακών προβλημάτων υγείας και ότι η εφαρμογή των προθεσμιών αποτελεί παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας.
Ωστόσο το Εφετείο, αποφάσισε πως ο ενοικιαστής όφειλε πλέον να αποδώσει το ακίνητο στον ιδιοκτήτη του .
Σήμερα ο Άρειος Πάγος δικαίωσε αυτη την απόφαση αφού δεν έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης απο τον ενοικιαστή.

“Η οικονομική δυσχέρεια, δεν αποτελεί εύλογη αιτία μη καταβολής ενός μισθώματος, ούτε απαλλάσσει έναν ενοικιαστή από τις συνέπειες της υπερημερίας.” ανέφερε ο Άρειος Πάγος.
“Η καθυστερημένη καταβολή των οφειλόμενων ενοικίων ισοδυναμεί με απόσβεση της οφειλής, παρ’ όλα αυτά για τον ενοικιαστή εξακολουθεί να υφίσταται η υποχρέωση απόδοσης του ακινήτου. Σε περίπτωση δε που ο ενοικιαστής επιθυμεί να συνεχίσει να ενοικιάζει το ακίνητο, θα πρέπει να προχωρήσει σε νέο μισθωτήριο συμβόλαιο” απεφάνθη το Ανώτατο Δικαστήριο.

ΠΗΓΗ

0 σχόλια: