Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2015

Αποφασισμένη για το περιουσιολόγιο η κυβέρνησηΘα δηλώνονται τα πάντα αλλιώς… θα κατάσχονται

Αποφασισμένη η κυβέρνηση να εφαρμόσει εις το έπακρον το περιουσιολόγιο, κάτι που θα επιφέρει, όπως συνεχώς υπογραμμίζουμε, τεράστιο οικονομικό χτύπημα στους πολίτες. Αναμένουμε τοποθέτηση από την αντίπολιτευση.

Επιδιώκεται φόρος για το σύνολο της περιουσίας και όσα λεφτά δηλώσει κανείς, θα του ζητηθεί ενδεχόμενα να καταθέσει στην τράπεζα και οι συναλλαγές να γίνονται μέσω κάρτας και άρα πλαστικού χρήματος. Μετά το σχέδιο είναι να δοθεί ως επιτυχημένη συνταγή και σε άλλες χώρες.

Συγκεκριμένα, «δήλωση περιουσιακής κατάστασης» θα υποβάλουν από το 2016 όλοι οι φορολογούμενοι με πλήρη και αναλυτική καταγραφή των ακινήτων και κινητών αξιών (καταθέσεις, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, επενδύσεις χαρτοφυλακίου κ.λπ.), ακόμα και των μετρητών που έχουν στο σπίτι, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών.

Στόχος το ηλεκτρονικό φακέλωμα από την εφορία του εισοδηματικού και περιουσιακού προφίλ κάθε φορολογούμενου. Οι εξουσιαστές θα ξέρουν ανά πάσα στιγμή τι έχει ο καθεάνς, ενώ τα στοιχεία θα μπορούν κάλλιστα να υποκλαπούν από επίδοξους ληστές ή εκβιαστές.

Μεταδιδουν τα μέσα:

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη συγκεντρώσει στοιχεία για την περιουσιακή κατάσταση όλων των φορολογούμενων, από τις φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων ετών και το Ε9.

Εκεί αναγράφονται τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους, τα ΙΧ αυτοκίνητα, οι καταθέσεις τους και τα στοιχεία αυτά θα περιληφθούν στο περιουσιολόγιο το οποίο βάση μνημονιακής δέσμευσης θα πρέπει να είναι έτοιμο το Νοέμβριο. Τότε, το υπουργείο Οικονομικών θα ζητήσει από τους φορολογούμενους αφενός να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία αυτά της περιουσιακής τους κατάστασης και αφετέρου να δηλώσουν τυχόν κρυφά εισοδήματα ή άλλα περιουσιακά τους στοιχεία που δεν δικαιολογούνται στη βάση των εισοδημάτων που δήλωναν στην εφορία τα τελευταία χρόνια.

Για τα εισοδήματα αυτά, που θα αποκαλυφθούν από τους φορολογούμενους, θα καταβληθεί ο φόρος που θα έπρεπε να είχε πληρωθεί με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που ίσχυε την περίοδο που είχαν δημιουργηθεί. Το ίδιο ισχύει και για τις καταθέσεις που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού, οι οποίες προέρχονται από αδήλωτα εισοδήματα των φορολογουμένων. Ακόμη, το ίδιο θα ισχύσει και για ακίνητα η κατοχή των οποίων δεν δικαιολογείται από το Πόθεν Έσχες.

Σε ό,τι αφορά τα μετρητά που έχουν οι φορολογούμενοι στο σπίτι τους, η δήλωσή τους έχει νόημα εφόσον πρόκειται για μεγάλα ποσά που προέρχονται από εισοδήματα τα οποία δεν είχαν δηλωθεί τα προηγούμενα χρόνια στην εφορία και η δαπάνη τους τώρα δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.

Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν τα χρήματα αυτά προέρχονται από ανάληψη καταθέσεων από τράπεζες η ύπαρξη τους μπορεί να εξακριβωθεί κατά τον έλεγχο της εφορίας.

Δήλωση και πρόστιμα

Για τα περιουσιακά στοιχεία που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους μέσω ρύθμισης να τα δηλώσουν καταβάλλοντας τον αναλογούντα φόρο.
Για τα μετρητά στο σπίτι θα υπάρξει ένα μικρό όριο κάτω από το οποίο δεν θα είναι υποχρεωτική η δήλωσή τους, αλλά στην περίπτωση που δεν δηλωθούν τα ποσά αυτά δεν θα μπορούν να τα επικαλεστούν οι φορολογούμενοι για να δικαιολογήσουν τα τεκμήρια διαβίωσης και το πόθεν έσχες.

Πιστωτικές κάρτες

Θα αξιοποιηθούν στο έπακρο οι πληρωμές μέσω τραπεζών και μέσω πλαστικού χρήματος, και το επόμενο διάστημα θα επεκταθεί και θα δοθούν κίνητρα στον φορολογούμενο για τη χρήση πλαστικού χρήματος.

Τι θα περιλαμβάνει το «ηλεκτρονικό φακέλωμα»

Καταθέσεις στις τράπεζες και μετρητά που βρίσκονται ακόμη και στο… στρώμα
Μετοχές, επενδύσεις χαρτοφυλακίου και αμοιβαία κεφάλαια
Ακίνητα, είτε αυτά βρίσκονται στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό
Οι κυρώσεις θα φτάνουν μέχρι και στην πλήρη δέσμευση του περιουσιακού στοιχείου που δεν θα δηλωθεί

pygmi.gr

0 σχόλια: