Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2015

Τα χειρότερα έρχονται το 2016 για τον ΕΝΦΙΑΤου Σπύρου Δημητρέλη

Ο ΕΝΦΙΑ του 2016 θα είναι ένα από τα βασικά εισπρακτικά μέτρα του επόμενου έτους, καθώς οι αλλαγές που έρχονται στον φόρο θα διευρύνουν τη φορολογική βάση, δηλαδή θα "χτυπήσουν" περισσότερους φορολογούμενους, ενώ αρκετοί από αυτούς που πληρώνουν και σήμερα θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα.

Στο ΥΠΟΙΚ έχουν αρχίσει ήδη να συλλέγουν εισηγήσεις από υπηρεσιακούς παράγοντες για τη μορφή του νέου φόρου ο οποίος, όπως προκύπτει από αυτές τις εισηγήσεις, θα είναι σκληρότερος για πολλούς φορολογούμενους σε σχέση με τον σημερινό.

Σε κάθε περίπτωση, το 2016 η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα φέρει στα κρατικά ταμεία από φόρο ακινήτων το ποσό των 2,65 δις. ευρώ. Ωστόσο, με τις αλλαγές που θέλε να κάνει στο φόρο, όπως π.χ. την παροχή αφορολόγητου ορίου, θεωρείται δεδομένο ότι ο φόρος θα γίνει πολύ πιο βαρύς για τη μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Όπως αναφέρει σε αναλυτικό ρεπορτάζ και το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί, έμπειρα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι για να επιτευχθεί η είσπραξη 2,65 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον φόρο ακινήτων, θα πρέπει το συνολικό ποσό της βεβαίωσης του φόρου να ανέβει σημαντικά σε σχέση με τα 3,2 δισεκατομμύρια που προβλέπονται για φέτος. Και αυτό θα οδηγήσει σε τερατώδεις συντελεστές φόρου. Θα μπορούν να φτάνουν, δηλαδή, στο 3% ή και 4% της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων του φορολογουμένου.

Όλα δείχνουν ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2016 πρόκειται να υπολογιστεί και πάλι με τις σημερινές εξωπραγματικές και εξοντωτικές αντικειμενικές αξίες, οι οποίες, σε πολλές περιπτώσεις, είναι ακόμα και διπλάσιες από τις εμπορικές τιμές. Επίσης, το αφορολόγητο που σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών στον νέο ΕΝΦΙΑ θα είναι μόλις 50.000 ευρώ, προκειμένου να απαλλαγούν από τον φόρο όσοι έχουν στην κατοχή τους μόνο μία κατοικία χαμηλής αξίας. Η νέα μορφή του φόρου θα βασίζεται σε φορολόγηση μόνο με βάση τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου.

capital.gr

0 σχόλια: