Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015

Επίδομα θέρμανσης σε ελάχιστους: Το χάνουν οι μισοί δικαιούχοιΕπίδομα θέρμανσης σε ελάχιστους με παράλληλη μείωση του φόρου - 700 εκατ ευρώ στα κρατικά ταμεια από την μείωση του φόρου. Ανοιχτό παραμένει το καθεστώς που θα ισχύσει το 2015- 2016 για το επίδομα θέρμανσης το οποίο κατά την περυσινή περίοδο ήταν 0,35 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου για τους δικαιούχους όλης της χώρας, με διαφοροποίηση της επιδοτούμενης ποσότητας ανάλογα με την κλιματική ζώνη.


Η συμφωνία με τους δανειστές αλλά και ο προϋπολογισμός του 2016 προβλέπει περιορισμό του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης κατά 50%, αλλά άγνωστο παραμένει εαν υλοποιήσει την πρόθεση που είχε εκφράσει πριν αρκετό διάστημα του Υπουργείο Οικονομικών για μείωση του Εδικού Φόρου Κατανάλωσης.
Ο τότε αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Μάρδας είχε αναφέρει ότι η αύξηση του ειδικού φόρου ήταν ένα αποτυχημένο μέτρο που δεν έφερε καν επιπλέον έσοδα στον κρατικό «κουρβανά» Ο κ. Μάρδας είχε αναφέρει ότι σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΠΕ, η αύξηση της κατανάλωσης θα φέρει έσοδα 350 εκατ. ευρώ, ενώ με το καθεστώς της εξομοίωσης που ίσχυε χάθηκαν περίπου 700 εκατ. ευρώ από τα δημόσια έσοδα. Πρόσθεσε, δε, ότι θα εξοικονομηθούν 210 εκατ. από τον προϋπολογισμό, που αποτελούσαν τη δαπάνη για το επίδομα θέρμανσης.
Οι εταιρίες εμπορίας καυσίμων εκτιμούν ότι στις 15 Οκτωβρίου που ξεκινάει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης η τιμή του θα κυμανθεί στα 85 λεπτά τους ευρώ, εφόσον ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης παραμείνει στα περυσινά επίπεδα (23 λεπτά ανά λίτρο).
Δηλαδή η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να είναι σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι, οπότε στην έναρξη της περιόδου θέρμανσης κυμάνθηκε στο 1-1,1 ευρώ το λίτρο, μείωση που οφείλεται στην αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Αν μειωθεί κατά 50% το ύψος της επιδότησης χωρίς να αλλάξουν τα κριτήρια για τους δικαιούχους, τότε η τιμή με την επιδότηση πέφτει στα 68 λεπτά.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Read more: http://www.oparlapipas.com/2015/10/blog-post_537.html#ixzz3o53NEjiD

0 σχόλια: