Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2015

Εκεί οι κρατούμενοι ζουν ελεύθεροι – Δείτε τη φυλακή που ΔΕΝ έχει κανέναν περιορισμό! (PHOTOS)
Ανθρωποι κολυμπούν, κάνουν ιππασία, φροντίζουν τα ζώα… Αν βρεθεί κανείς τυχαία στο νησί Μπαστόι, δεν υπάρχει περίπτωση να αντιληφθεί ότι μόλις πάτησε το πόδι του σε μία φυλακή.

Περίπου ένα μίλι από τη νορβηγική ακτή, 46 μίλια από το Οσλο, βρίσκεται το νησί Μπαστόι, μία φυλακή στην οποία κρατούνται 115 εγκληματίες, από δολοφόνους και βιαστές, μέχρι εμπόρους ναρκωτικών.

Η πρώτη έκπληξη είναι πως δεν υπάρχουν ψηλά τείχη ή συρματοπλέγματα, όπως σε άλλες φυλακές. Ούτε καν ένοπλοι δεσμοφύλακες να κάνουν περιπολίες. Η φυλακή Μπαστόι είναι μία από τις πιο φιλελεύθερες στον κόσμο. Εκεί κρατούμενοι και δεσμοφύλακες περιποιούνται μαζί τα ζώα της φάρμας, κόβουν ξύλα τους χειμωνιάτικους μήνες, παίζουν χαρτιά και τένις, κάνουν σκι, μαγειρεύουν και παρακολουθούν μαθήματα.

Μετά από τις 3 το μεσημέρι, οι περισσότεροι δεσμοφύλακες επιστρέφουν στο σπίτι τους, αφήνοντας μόλις 5 συναδέλφους τους πίσω για το βράδυ. Πρόκειται για ένα πείραμα 32 ετών, με τους ιθύνοντες να ελπίζουν ότι με αυτό το διαφορετικό τρόπο θα ενσταλάξουν στους κρατούμενους αξίες που θα τους κρατήσουν μακριά από τις παραβατικές συμπεριφορές.

Οι αριθμοί φαίνεται ότι τους δικαιώνουν. Το ποσοστό υποτροπής των αποφυλακισμένων από το Μπαστόι είναι μόλις 16%, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη αγγίζει το 70%! Ο φωτογράφος Εσπεν Ειχόφερ επισκέφθηκε το νησί και μοιράστηκε τις εντυπώσεις του με το Business Insider.

Η φυλακή είναι στο νησί Μπαστόι, περίπου 46 μίλια από το Οσλο.


Οι κρατούμενοι καταμετρώνται κάθε πρωί και βράδυ. Είναι 115 άτομα, ενώ εκεί εργάζονται 69 υπάλληλοι, οι περισσότεροι από τους οποίους φεύγουν από το νησί κάθε βράδυ.


Τα σπίτια στα οποία μένουν οι κρατούμενοι έχουν κουζίνα, σαλόνι και ξεχωριστά υπνοδωμάτια.


Οι βασικές αρχές σε αυτή τη φυλακή είναι εκείνες του αμοιβαίου σεβασμού και της εμπιστοσύνης. Οι κρατούμενοι έχουν ευθύνες στη φάρμα των ζώων και για άλλες δουλειές. Οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα τους κρατήσουν μακριά από μελλοντικές αξιόποινες πράξεις. Πέρα από τις δουλειές όμως, οι κρατούμενοι αθλούνται. Μπορούν να κάνουν σκι, τρέξιμο, τένις, ιππασία, κολύμβηση ή να ψαρέψουν.


Αν και ακούγεται απίστευτο, πέρα από την «ιδιωτική» παραλία της φυλακής, στο νησί υπάρχει και άλλη παραλία, ανοιχτή για τους πολίτες, που δεν επιτρέπεται να επισκεφθούν οι κρατούμενοι. Ομως, δεν υπάρχουν φράχτες ή συρματόπλεγμα που να τους εμποδίζουν, παρά μόνο προειδοποιητικές πινακίδες.


Πιο δύσκολο είναι να κρατηθούν μακριά οι περίεργοι «ξένοι», παρά να εμποδιστεί η απόδραση ενός κρατουμένου.


Σύμφωνα με το φωτογράφο, το νησί είναι ειδυλλιακό και ειρηνικό. «Οι κρατούμενοι είναι τόσο θετικοί και πρόθυμοι για δουλειά και για ζωή σε μία κοινότητα. Σχεδόν φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό», λέει.


Επιπλέον έχουν γίνει προσπάθειες ώστε η φυλακή να γίνει πιο «οικολογική». Ετσι, τα ελάχιστα αυτοκίνητα που υπάρχουν στο νησί χρησιμοποιούν βιοκαύσιμα, ενώ οι περισσότερες μεταφορές γίνονται με έξι άλογα.


Για να πάνε σε αυτή τη φυλακή, οι καταδικασμένοι πρέπει να το ζητήσουν. Γίνεται αξιολόγηση και εκείνοι που θεωρείται ότι αποτελούν απειλή, απορρίπτονται. Από τους πιο διαβόητους κρατούμενους στο Μπαστόι ήταν ο Αρνφιν Νέσετ, ο οποίος δολοφόνησε 22 ανθρώπους. Εξέτισε μόλις 12 χρόνια και αποφυλακίστηκε λόγω «καλής διαγωγής».


Ο Ειχόεφερ παραδέχεται ότι αρχικά ήταν πολύ νευρικός στη γνωριμία του με τους κρατούμενους. Σύντομα όμως κατάλαβε ότι δεν αποτελούσαν απειλή.


Στα 32 χρόνια που λειτουργεί αυτή η φυλακή, έχει γίνει μόνο μία απόπειρα για απόδραση, όταν ένας κρατούμενος προσπάθησε να φύγει με μία βάρκα. Τελικά το σκάφος ανατράπηκε και τον έπιασαν. Υπάρχει ένα ισχυρό κίνητρο για να μην το τολμήσει κάποιος. Οποιος αποτύχει, θα φύγει για μία πολύ πιο αυστηρή φυλακή.


Στην αρχή, οι κρατούμενοι δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στο Μπαστόι. Σε μία συνηθισμένη φυλακή, η καθημερινότητά τους έχει αυστηρό προκαθορισμένο πρόγραμμα. Εκεί όμως πρέπει να εφαρμόζουν το δικό τους πρόγραμμα, να φτιάχνουν μόνοι τους φαγητό και να εμφανίζονται εγκαίρως στις θέσεις τους για δουλειά. Επίσης, πρέπει να παρακολουθούν σεμινάρια κατά της βίας και- αν είναι απαραίτητο- κατά της χρήσης ναρκωτικών.


Αν και δεν τους επιτρέπεται να έχουν κινητά τηλέφωνα, μπορούν δύο φορές την ημέρα να χρησιμοποιήσουν έναν από τους πέντε τηλεφωνικούς θαλάμους που υπάρχουν στο νησί για να επικοινωνήσουν με τον κόσμο, ενώ δέχονται μέχρι και τρεις επισκέψεις την εβδομάδα, κατά την οποία μάλιστα τους επιτρέπεται η σεξουαλική επαφή.


Ενα άλλο όφελος είναι πως μία τέτοια φυλακή χρειάζεται πολύ λιγότερα χρήματα για να λειτουργήσει, καθώς οι εγκαταστάσεις της είναι πιο απλές και απαιτούνται λιγότεροι φύλακες.


Ο διευθυντής του Μπαστόι, Αρνε Νίλσεν, λέει ότι συχνά παίρνει κάρτες από άτομα που έχουν αποφυλακιστεί, στις οποίες του γράφουν ότι η συγκεκριμένη φυλακή τους άλλαξε τη ζωή.
Πηγή: iefimerida.gr

0 σχόλια: