Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2015

Στα 20 δισ. δολάρια η ζημιά για την Τουρκία από τις ρωσικές κυρώσειςΗ Τουρκία μπορεί να ζημιωθεί έως και 20 δισ. δολάρια ετησίως, δηλαδή το 3% του ΑΕΠ της εξαιτίας των ρωσικών κυρώσεων, λένε Τούρκοι βουλευτές.


Την προειδοποίηση για την τεράστια οικονομική ζημιά έκαναν βουλευτές από το τουρκικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (Cumhuriyet Halk Partisi, CHP).


Σύμφωνα με τη Hurryiet Daily News, ο πρώην δήμαρχος της Αττάλειας και βουλευτής του CHP, Μουσταφά Ακαϊντίν (Mustafa Akaydin), υπολογίζει ότι μόνο η πόλη του θα χάσει 6,5 δισ. δολάρια από τις τουριστικές ακυρώσεις, ενώ ο αγροτικός της τομέας θα ζημιωθεί ακόμα 500 εκ. δολάρια εάν Τουρκία και Ρωσία δεν αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους.


«Περίπου 40.000 Ρώσοι ζουν στην Αττάλεια και 200.000 Τούρκοι στη Ρωσία. Η κρίση μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας πρέπει να λυθεί το συντομότερο δυνατό», είπε ο Ακαϊντίν.


Επίσης ζήτησε από το κράτος να διανείμει την αγροτική παραγωγή που περισσεύει και δεν θα εξαχθεί στη Ρωσία στους φτωχούς, ενώ αποκάλυψε ότι οι Τούρκοι σκέφτονται να βρουν τρόπο να εξάγουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία μέσω τρίτων κρατών.


Ένας άλλος βουλευτής του CHP, ο Τσετίν Οσμάν Μπουντάκ (Cetin Osman Budak), που είναι πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αττάλειας, υπολογίζει ότι η πόλη θα χάσει το 25% του τουριστικού της εισοδήματος και ότι η κρίση στις σχέσεις Άγκυρας – Μόσχας θα επηρεάσει όλη τη Ρωσία.


«Η Τουρκία μπορεί να χάσει συνολικά μέχρι και 20 δισ. δολάρια ετησίως, το 3% του ΑΕΠ της, εάν συνεχιστεί η κρίση με τη Ρωσία», είπε.


tribune.gr

0 σχόλια: