Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2016

Εικόνες καταστροφής από τα επεισόδια μεταναστών στη Χίο

Άγρια νύχτα στη Σούδα – Μετανάστες έκαψαν σκηνές, έσπασαν αυτοκίνητα και καταστήματα- Πέντε άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο – Κικίλιας: Ανάγκη να διαχωριστούν πρόσφυγες από μετανάστεςΕγκαταλελειμμένο πεδίο μάχης θύμιζε το πρωί της Πέμπτης ο καταυλισμός προσφύγων και μεταναστών της Σούδας στη Χίο, μετά τα εκτεταμένα επεισόδια που σημειώθηκαν τα ξημερώματα με πρωταγωνιστές μετανάστες.

Στάχτη και αποκαΐδια, καμένες κουβέρτες και προσωπικά αντικείμενα, αλλά και διάσπαρτες ζημιές σε όλο τον καταυλισμό συνθέτουν τη σημερινή θλιβερή εικόνα.

Περίοικοι και πρόσφυγες μετρούν τις πληγές τους, με τα πνεύματα να παραμένουν οξυμένα.

Εκσκαφείς μαζεύουν τα αποκαΐδια στον καταυλισμό
Εικόνες καταστροφής από τα επεισόδια μεταναστών στη Χίο - Εικόνα 0
Μέχρι και σήμερα το πρωί αστυνομία και πυροσβεστική βρίσκονταν επί ποδός υπό τον φόβο νέων επεισοδίων παρότι η ένταση εκτονώθηκε από τις 5 τα ξημερώματα της Πέμπτης οπότε και αποκαταστάθηκε η τάξη.
Από την πλευρά της η αστυνομία έχει προχωρήσει σε 37 προσαγωγές υπόπτων, ανάμεσά τους και 2 μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, καθώς και στη σύλληψη 2 μεταναστών που φαίνεται ότι πρωταγωνίστησαν τα επεισόδια.
Κατά τη διάρκεια των αναταραχών τραυματίστηκαν 4 άτομα (μετανάστες) ενώ μία έγκυος γυναίκα που διέμενε στον καταυλισμό μετακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου σε κατάσταση σοκ.
Τα πρόχειρα καταλύματα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς
Εικόνες καταστροφής από τα επεισόδια μεταναστών στη Χίο - Εικόνα 1
Το χρονικό των επεισοδίων
Σύμφωνα με τους περίοικους όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 11:00 το βράδυ όταν ομάδα μεταναστών έσπασε κατάστημα βεγγαλικών της περιοχής παίρνοντας από μέσα μεγάλη ποσότητα πυροτεχνημάτων.
Στη συνέχεια επέστρεψαν και πάλι στον καταυλισμό και ανάβοντάς τα άρχιζαν να τα πετούν στα γειτονικά σπίτια με τους περίοικους να καλούν απεγνωσμένα σε βοήθεια.
Στρώματα και προσωπικά αντικείμενα παραδόθηκαν στις φλόγες
Εικόνες καταστροφής από τα επεισόδια μεταναστών στη Χίο - Εικόνα 2

Η συνέχεια δόθηκε εντός του καταυλισμού που λίγα λεπτά αργότερα παραδόθηκε στις φλόγες. Εξαιτίας της πυρκαγιάς το μεγαλύτερο μέρος του καταυλισμού καταστράφηκε.
Όμως οι μετανάστες δεν έμειναν εκεί στην παρουσία των πρώτων κατοίκων που συγκεντρώθηκαν στον δρόμο αντέδρασαν με πετροπόλεμο με αποτέλεσμα να σπάσουν 4 αυτοκίνητα καθώς και καταστήματα της περιοχής.
Προσωπικά αντικείμενα των μεταναστών έχουν καταστραφεί Εικόνες καταστροφής από τα επεισόδια μεταναστών στη Χίο - Εικόνα 3
Παρά την παρουσία των ΜΑΤ, οι μετανάστες δεν υποχωρούσαν για αρκετή ώρα μέχρι τη στιγμή που αποφασίστηκε να γίνει έφοδος στον καταυλισμό. Οι Αστυνομικοί προχώρησαν σε αρκετές συλλήψεις, χωρίς να έχει γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός.
Το σενάριο της οργανωμένης επίθεσης των μεταναστών ενισχύει το περιστατικό ότι κρατούσαν μέχρι και taser στα χέρια τους, χωρίς να έχει γίνει γνωστό με ποιο τρόπο τα προμηθεύτηκαν.
Την παρουσία των περίοικων ενίσχυσαν πολίτες, κυρίως από τη γειτονιά , που κρατούσαν σίδερα και ξύλα στα χέρια προκειμένου να αμυνθούν.
Δείτε εικόνες απόλυτης καταστροφής  Εικόνες καταστροφής από τα επεισόδια μεταναστών στη Χίο - Εικόνα 4
Εικόνες καταστροφής από τα επεισόδια μεταναστών στη Χίο - Εικόνα 5
Εικόνες καταστροφής από τα επεισόδια μεταναστών στη Χίο - Εικόνα 6
Εικόνες καταστροφής από τα επεισόδια μεταναστών στη Χίο - Εικόνα 7
Εικόνες καταστροφής από τα επεισόδια μεταναστών στη Χίο - Εικόνα 8
Εικόνες καταστροφής από τα επεισόδια μεταναστών στη Χίο - Εικόνα 9
Εικόνες καταστροφής από τα επεισόδια μεταναστών στη Χίο - Εικόνα 10
Εικόνες καταστροφής από τα επεισόδια μεταναστών στη Χίο - Εικόνα 11
Εικόνες καταστροφής από τα επεισόδια μεταναστών στη Χίο - Εικόνα 12
Εικόνες καταστροφής από τα επεισόδια μεταναστών στη Χίο - Εικόνα 13
Εικόνες καταστροφής από τα επεισόδια μεταναστών στη Χίο - Εικόνα 14
Εικόνες καταστροφής από τα επεισόδια μεταναστών στη Χίο - Εικόνα 15
Βίντεο σήμερα το πρωί από τον καταυλισμό 
Βίντεο από τα χθεσινά επεισόδια 
Κικίλιας: Ανάγκη να διαχωριστούν πρόσφυγες από μετανάστες 
Ο Συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Βασίλης Κικίλιας, σχετικά με τα χθεσινοβραδινά επεισόδια στον καταυλισμό της Σούδας Χίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Για πολλοστή φορά γίναμε χθες το βράδυ μάρτυρες νέων επεισοδίων στους καταυλισμούς προσφύγων – μεταναστών, με πρωτοφανείς καταστροφές. Τα επεισόδια στη Σούδα της Χίου, είχαν ως τραγικό απολογισμό φωτιές εντός του καταυλισμού, φωτιές σε γειτονικά σπίτια, καμένα αυτοκίνητα και καταστήματα.

Τραγικότερο όλων;
H κατοχή ηλεκτρικού εξοπλισμού taser από μετανάστες, η οποία έκανε πολύ δύσκολη την  προσπάθεια των Μ.Α.Τ. να τους αναχαιτίσουν. Όπως και το γεγονός ότι οι κάτοικοι της περιοχής αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν σίδερα και ξύλα, προκειμένου να αμυνθούν και να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.

Η Νέα Δημοκρατία έχει επανειλημμένως επισημάνει την ανάγκη διαχωρισμού προσφύγων και μεταναστών, αλλά και αυτή της έγκαιρης στελέχωσης των καταυλισμών με κατάλληλο διοικητικό προσωπικό και, κυρίως, τον ορισμό ενός υπευθύνου ανά καταυλισμό στον οποίο θα αποδίδεται και η ευθύνη.

Τι άλλο πρέπει να γίνει για να αποφασίσει επιτέλους η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να πράξει τα αυτονόητα;

Μέχρι πότε οι ιδεοληψίες μιας ανίκανης, δήθεν ανθρωπιστικής Κυβέρνησης, θα γίνονται εμπόδιο στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των συμπολιτών μας;»
 


protothema.gr

0 σχόλια: