Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017

Γιατί άραγε δεν έχουμε φέτος επεισόδια στη Super League;


Για πρώτη χρονιά μετά από… αιώνες, το ελληνικό πρωτάθλημα της Super League είναι φέτος καθαρό τόσο από επεισόδια, όσο κι από τιμωρίες εδρών! Αλήθεια, τι άλλαξε φέτος;


Ήταν η συνηθισμένη, άσκοπη κουβέντα που συνήθως δεν κατέληγε πουθενά. Μία καραμέλα που πιπιλιζόταν από στόμα, έτσι για να έχουμε πάντα κάτι να λέμε. Τι προκαλεί τα επεισόδια στα γήπεδα; Πού οφείλεται η βία; Αναλύσεις επί αναλύσεων, ατέρμονες συζητήσεις, χωρίς νόημα και ουσία, γεμάτες αοριστολογίες κι ευχολόγια.

Καμιά φορά η απάντηση μπορεί να δοθεί αν αντιστρέψει κανείς το ερώτημα.
Το φετινό πρωτάθλημα της Super League έχει μία απίθανη ιδιαιτερότητα και για να βρει κανείς κάτι ανάλογο θα πρέπει να πάει το ρολόι κάτι… αιώνες πίσω.

Μετά από πάρα, πάρα, πάρα πολλά χρόνια, το φετινό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Super League δεν έχει επεισόδια μέσα στα γήπεδα! Δεν έχει ξύλο, δεν έχει ντου, δεν έχει μαζικά έκτροπα, δεν έχει καν τιμωρίες εδρών, παρά μόνο μερικά χρηματικά πρόστιμα για πταίσματα. Μιλάμε για πανελλήνιο ρεκόρ, χωρίς προηγούμενο, τουλάχιστον στην σύγχρονη ιστορία του ποδοσφαίρου στη χώρα μας.

Τρανύτερη απόδειξη το γεγονός ότι η μία και μοναδική ομάδα που έχει τιμωρηθεί φέτος με ποινή αποκλεισμού κεκλεισμένων των θυρών ήταν ο Ατρόμητος (!) για τα έκτροπα που δημιούργησαν οι οπαδοί του στο ματς με τον… Ολυμπιακό. Για ποιο λόγο έγιναν αυτά; Ας θυμηθούμε λίγο τι έγινε σε εκείνη την αναμέτρηση.

Ο Γιώργος Σπανός εκτός αυτού μιλούσε μετά το τέλος του ματς για "αλλοίωση αποτελέσματος" από την διαιτησία του Δελφάκη, ενώ ο επόπτης Κούρεντας που ήταν ο μοναδικός που είδε οφσάιντ στο γκολ του Λε Ταλέκ το οποίο ακυρώθηκε μπήκε εν συνεχεία στο ψυγείο για 4 μήνες.

Αλήθεια τι μπορεί να άλλαξε φέτος; Τι έγινε φέτος και τα γήπεδα έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες, πάντα τηρουμένων των ελληνικών αναλογιών;

Άραγε να έγιναν πιο αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας; Δεν προκύπτει από πουθενά κάτι τέτοιο. Τα αστυνομικά μέτρα και γενικότερα η πρόληψη είναι ακριβώς στο ίδιο επίπεδο με… πάντα.

Άραγε να δόθηκε λύση με το ηλεκτρονικό εισιτήριο; Ούτε κι αυτό έγινε πράξη, παρά τις εξαγγελίες από τον προηγούμενο Υφυπουργό Αθλητισμού. Με τον ίδιο τρόπο που έμπαινε ο κόσμος στα γήπεδα, με τον ίδιο τρόπο μπαίνει και τώρα.

Μήπως οι ομάδες κατάφεραν να ελέγξουν και πετάξουν εκτός γηπέδων τα ταραχοποιά στοιχεία, κάνοντας την δική τους αυτοκάθαρση; Αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο θα το γνώριζαν μέχρι και οι πέτρες.

Δεν άλλαξε κάτι ούτε στις μετακινήσεις οπαδών. Ούτε είχαμε, ούτε έχουμε.

Αλήθεια τι είναι αυτό που έχει το φετινό πρωτάθλημα, που δεν είχαν τα προηγούμενα; Πάλι στην κορυφή βρίσκεται ο Ολυμπιακός και μάλιστα με διαφορά ασφαλείας από τους διώκτες του, επομένως ούτε κι αυτό κρύβεται πίσω από αυτή την αλλαγή.

Τι μπορεί να είναι; Τι μπορεί να είναι;

Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, αυτό που έχει αλλάξει φέτος είναι η αίσθηση της αξιοπιστίας. Τα διαιτητικά λάθη εξακολουθούν να αποτελούν μέρος της εξίσωσης (σε ποιο πρωτάθλημα άλλωστε δεν υπάρχουν διαιτητικά λάθη) μόνο που αυτή την φορά δεν είναι μονόπαντα.

Υπάρχει μία γενική αίσθηση ότι το καρπούζι επιχειρείται για πρώτη φορά μετά από χρόνια να μοιραστεί στη μέση, με την αλλαγή σελίδας στην ΕΠΟ να σηματοδοτεί μία νέα εποχή για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Μήπως τελικά την βία στα γήπεδα την γεννάει η έλλειψη ισονομίας; Μήπως τελικά όλα ξεκινάνε από την αίσθηση ότι η τράπουλα είναι σημαδεμένη;

Άραγε πόσο τυχαίο είναι πως τα τρία τελευταία παιχνίδια που διακόπηκαν στην Ελλάδα είχαν μέσα τον Ολυμπιακό με αντιπάλους ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ;

Πόσο τυχαίο ήταν ότι τόσο πέρυσι όσο και πρόπερσι ο Παναθηναϊκός τιμωρήθηκε με αφαίρεση βαθμών μετά τα εντός έδρας παιχνίδια με τους Πειραιώτές (το περσινό δεν ξεκίνησε καν).

Γιατί οι οπαδοί του ΠΑΟΚ μπούκαραν μέσα και τα έκαναν γης μαδιάμ στον περσινό ημιτελικό κυπέλλου κάτι που οδήγησε τον Ιβάν Σαββίδη να μην κατεβάσει την ομάδα στον επαναληπτικό και να επιλέξει ποινή -3 για το φετινό πρωτάθλημα;

Πως είναι δυνατόν να ηρέμησαν φέτος τόσο πολύ τα πράγματα; Γιατί δεν υπάρχει τόση οργή; Η απάντηση είναι προφανής.

Καμιά φορά όταν είσαι σε θέση να καταλάβεις για ποιο λόγο έχεις ειρήνη, ίσως και να είναι πολύ πιο εύκολο να διαπιστώσεις τι προκαλεί τον… πόλεμο.

ΠΗΓΗ: sdna.gr

0 σχόλια: