Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2020

Προσοχή: Η ντομάτα μπορεί να γίνει επικίνδυνη για την υγεία – Δείτε το πότε


Μπορεί η ντομάτα να είναι ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά – κυρίως για το καλοκαίρι – και να μπαίνει σε πολλά φαγητά, αλλά και φυσικά στην αγαπημένη μας χωριάτικη, όμως ορισμένες φορές μπορεί να γίνει επικίνδυνη.

Ηντομάτα
είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά του καλοκαιριού καθώς σπάνια λείπει από το τραπέζι η αγαπημένη μας χωριάτικη σαλάτα.

Σήμερα υπολογίζεται ότι παράγονται ετησίως 1,5 δισεκατομμύρια τόνοι ντομάτας. Και φυσικά πολλαπλές μελέτες έχουν αποκαλύψει τα οφέλη που έχει αυτό το λαχανικό για την υγεία, αφού είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά στην ωμή ή μαγειρεμένη μορφή του.

Όμως αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι πως η υπερβολική κατανάλωση ντομάτας μπορεί να γίνει επικίνδυνη.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)
εντέρου είναι μια πάθηση που αποδίδεται σε διαταραχές της λειτουργίας του εντέρου. Πρόκειται για μία καλοήθη δυσλειτουργία που δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία, τα συμπτώματά της όμως επηρεάζουν την ποιότητα ζωής όσων πάσχουν από αυτήν.

Η περίσσεια του λυκοπενίου στο σώμα μπορεί να σας προκαλέσει κράμπες στο στομάχι, διάρροια / δυσκοιλιότητα, ναυτία και φούσκωμα που είναι συμπτώματα του IBS. Η σοβαρότητα ποικίλει μεταξύ των ατόμων.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ντομάτας μπορεί να προκαλέσει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, που χαρακτηρίζεται από μια ασταθής αίσθηση καψίματος στην περιοχή του θώρακα.

Η κατανάλωση πικάντικων, λιπαρών τροφίμων προκαλεί επίσης παλινδρόμηση. Αν έχετε καούρα ή παλινδρόμηση οξέος για περισσότερο από μία εβδομάδα ή δύο, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Αλλεργικές αντιδράσεις

Σε μερικούς ανθρώπους, η κατανάλωση ντομάτας είναι γνωστό ότι προκαλεί αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει εξανθήματα, φλύκταινες, φυσαλιδώδες έκζεμα με ερεθισμό του δέρματος και σοβαρό κνησμό.

Επιδείνωση της ημικρανίας

Εάν έχετε προβλήματα οξείας ή χρόνιας ημικρανίας, οι ντομάτες είναι ένα μεγάλο «ΟΧΙ» για εσάς. Ακόμη και εδώ ο ένοχος είναι το υπερβολικό λυκοπένιο. Συνιστάται μετριοπάθεια.


ΠΗΓΗ
https://thesecretrealtruth.blogspot.com/2020/06/blog-post_3522.html

1 σχόλιο: